-
Батьківська категорія: Про навчальний заклад
-
Категорія: Професії
-
Опубліковано: 06 листопада 2014
-
Останнє оновлення: 14 грудня 2014
-
Перегляди: 13533
Кухар - творча професія, яка пов’язана з приготуванням їжі розвивалася разом з цивілізацією. Як тільки печерні люди приручили вогонь і стали смажити м'ясо на вогнищі, вони швидко з'ясували, у кого з одноплемінників мамонт виходить смачнішим і соковитішим, та стали тільки йому довіряти цю важливу місію. Так народився перший кухар. Про перших професіоналів, що заробляли таким ремеслом на життя, свідчать позначки грецької цивілізації на острові Крит 2600-го року до н.е.
Від покоління до покоління передавали люди досвід приготування їжі. Вони дбайливо зберігали всі традиції, пов'язані з їжею, розуміючи, що їжа - основа життя, здоров'я і благополуччя, виховання дітей.
При королі Людовику XIV відчула підйом кухарського мистецтва і Франція, і з того часу ці європейські країни постійно змагаються за лідерство у сфері кулінарії. У розвитку кухарського мистецтва брали участь не тільки професійні кулінари, але і багато вчених, філософів, державних діячів. Відомо, що винахідниками нових страв були великі кардинали Рішельє і Мазаріні. А Мішель Монтень написав книгу "Наука їжі". Навіть зараз в італійських ресторанах популярними є страви, що винайдені композитором Россіні.
У часи Київської Русі кухарі знаходилися в служінні княжих дворів і багатих будинків.
Наші кухарі свято зберігали традиції народної кухні, яка служила основою їх професійної майстерності, про що свідчать найдавніші писемні пам'ятки "Домострой" (XVI ст.), "Розпис до царських страв" ( 1611-1613 рр.), столові книги Патріарха Філарета та боярина Бориса Івановича Морозова, витратні монастирські книги тощо. У них часто згадуються народні страви: юшки, каші, пироги, млинці, киселі, кваси, меди.
Важко знайти людину, яка б зовсім не любила солодке. Кондитер - це професіонал, який створює кондитерські вироби (цукерки, карамель, шоколадні вироби, торти), десерти і випічку. Майстри з приготування солодощів високо цінувалися у всі часи. А рецепти знаменитих страв зберігалися в суворій таємниці, їх передавали від батька до сина, завдяки чому створювалися цілі династії знаменитих кондитерів.
Кондитер - це фахівець,який повинен вміти виготовляти різні види тіста за заданою рецептурою, випікати і прикрашати продукцію.
Кулінарія – джерело вічного натхнення. Тут відбуваються справжні відкриття і чудеса, а кулінар – це, в першу чергу, творець. Творець прекрасного, смачного та привабливого. Він винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того, щоб творити. А для цього кухарям та кондитерам необхідно володіти такими якостями: розвинуте зорове та нюхове сприйняття, гарний смак, творча уява, фізична витривалість, гарна зорова і образна пам'ять, довготривала словесно-логічна пам'ять, терплячість, спостережливість і доброзичливість.
Професіям "кухар" та "кондитер" навчають у Державному навчальному закладі «Вище професійне училище № 7 м Вінниці». Для отримання необхідних знань, умінь та навичок юнаки та дівчата залюбки переймають їх від справжніх майстрів цієї справи - викладачів спецтехнології, майстрів виробничого навчання. Для цього в училищі функціонує сучасно обладнана матеріально-технічна база, яка відповідає новітнім державним стандартам.
Активно і цікаво проходять уроки теоретичного і виробничого навчання у просторих світлих кабінетах та лабораторіях, де учні навчаються готувати кулінарні страви, відпрацьовують елементи сервірування столів, вчаться порціонувати і оформляти. Також, працює гурток "Кулінар"
Учні училища щорічно займають призові місця в обласних конкурсах фахової майстерності з професії «Кухар» та «Кондитер». По завершенню курсу навчання учні здобувають кваліфікацію: "кухар" - 3,4,5 розряду та "кондитер" - 3,4 розряду. Випускники училища працюють на багатьох закладах громадського харчування нашого міста.
Меню
Статистика відвідування: